S kolesom v šolo – IZPIT na spletu

Spletna aplikacija S kolesom v šolo  – IZPIT, nadomešča istoimensko zgoščenko iz leta 2003. Prenesle so obstoječe funkcije iz zgoščenke, in sicer:

 • zahtevnost – mesto/podeželje;
 • vpogled v vprašanje, če želimo ugotoviti, kje je učenec napravil napako;
 • tiskanje rezultatov, ki jih sedaj po želji lahko kadarkoli natisnete, saj se nahajajo na strežniku (več o funkcionalnosti lahko najdete v pisnih navodilih in avdio-video navodilih v sistemu).

S to aplikacijo je vzpostavljen centraliziran register vprašanj in centralizirana podatkovna zbirka z rezultati izpitov. Vprašanja, slike in odgovori so posodobljeni.

Odpadle so torej režave z nalaganjem zgoščenk IZPIT na posamezne računalnike v osnovni šoli, kot tudi težave s kompatibilnostjo pri novih operacijskih sistemov.

ON-line IZPIT se deli na dva podsistema, in sicer na:

 •     Podsistem za mentorje in podsistem za učence

Postopek za pridobitev gesla in prijava v sistem za opravljanje Izpita in Tekmovanj za mentorje:

1. Pridobiti si morate geslo ...

 
 • Pridobiti si morate geslo in se registrirati na povezavi: https://promet.kolesar.info/edt/prijava.aspx.
 • Geslo NI PRENOSLIVO na drugega mentorja.
 • Prikaže se vam Obrazec za registracijo uporabnikov. V polju Namen označite ali boste opravljali samo Izpite oz. samo Tekmovanja ali pa oboje. Če menite, da boste v prihodnosti opravljali tudi tekmovanja je smisleno, da že ob prijavi označite OBOJE.Do obeh aplikaciji – Izpit in Tekmovanja nato dostopate z istim geslom, v odvisnosti od tega ste vpisali v polje Namen v Obrazcu za registracijo.
 • Bodite pozorni, kaj boste vpisali v polje Namen uporabe, saj bo geslo generirano tako, da boste v sistemu videli le tisto aplikacijo, ki jo boste označili. Če razmišljate, da boste v prihodnje opravljali tudi tekmovanja, predlagamo, da označite oboje: Izpit in Tekmovanje.

POZOR! NE REGISTRIRAJTE SE PONOVNO, če že imate geslo npr. samo za Izpit, sedaj pa bi želeli opravljati tudi Tekmovanja. V tem primeru pošljite mail na podpora@kolesar.info in zaprosite, da se vam vključijo tudi tekomovanja.

2. Po klasični pošti boste, v najkrajšem možnem času, na naslov šole prejeli geslo za dostop.

 

Gesla za dostop vam pošlje Agencija za varnost v prometu (v nadaljevanju: AVP) po klasični pošti.

3. Dopis z geslom, ki ga prejmete od AVP, skrbno shranite.

 

Dopis skrbno shranite, saj vsebuje izvorno geslo, ki ga potrebujete v primeru, če svoje geslo založite.

Če ste se že uspešno registrirali, pa ste izgubili svoje geslo in založili dokument z izvornim geslom, pošljite na podpora@kolesar.info prošnjo za izstavitev novega dokumenta z geslom. Nikar se ne registrirajte ponovno!

4. Z geslom se prijavite v sistem.

 

Preko spletne strani  https://promet.kolesar.info/adm/ se v sistem prijavite z geslom, ki ste ga prejeli od AVP.

Pri prvi prijavi bo sistem od vas zahteval spremembo gesla. Z vašim novim geslom, boste v prihodnje vstopali v sistem. Uporabniško ime iz dopisa AVP, ostane nespremenjeno. To je varnostna nastavitev.

5. Po prvi prijavi si prenesete program Učne vsebine za mentorje na svoj računalnik.

 

Povezavo boste našli kar na prvi strani ON-line sistema pod Obvestila/ Učne vsebine.

6. Natisnite pogodbo, ki je v levem meniju.

 

Natisnete pogodbo, ki je v levem meniju pod Navodila/Dokumenti in jo daste podpisati. Šele, ko obdelovalec podatkov prejme podpisano pogodbo, boste lahko dostopali do aplikacije IZPIT.
V zvezi s pogodbo med šolo in pogodbenim izvajalcem pa še dodatno pojasnilo: na koncu prve strani je potrebno izpolniti NAZIV ZBIRKE. Ker se v zvezi s tem pojavlja veliko vprašanj, pojasnjujemo:

 • skladno z navodili Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) morajo osnovne šole voditi ustrezne zbirke osebnih podatkov, ki jih obdelujejo. Naziv te zbirke vpišete na navedeno mesto. V primeru, da osnovna šola takšne zbirke ne vodi, v pogodbo vpišete “Ne vodimo”.

Dostop vam bo omogočen naslednji delovni dan po prejemu pogodbe. Obvestil o tem se ne pošilja, zato se prijavite v sistem in v meniju bo prikazana izbira IZPIT.

7. Podrobno se seznanite z obvestili v levem meniju in avdio-video navodili.

 

Svetujemo, da spremljate obvestila v sistemu s katerimi vas obveščamo o novostih, dodatkih in pomembnih informacijah.

Podrobno se seznanite tudi z zelo nazornimi avdio-video navodili, ki so v levem meniju.

——————————————————————————————————————————————————-

Postopek opravljanja izpita za učence je naslednji:

 • mentor vnese spletni naslov za dostop do on-line programa Izpit pred začetkom opravljanja izpita. Za celozaslonski način NUJNO pritisnite TIPKO F11, s tem preprečite, da bi učenec pomotoma zaprl brskalnik;
 • učenec izbere iz seznama svoje podatke (ime, priimek, datum rojstva) in vstopi v opravljanje izpita;
 • delovanje programa znotraj izpita je enako kot pri zgoščenki;
 • na koncu programa se učencu prikaže na zaslon zapisnik o uspešnosti opravljenega izpita.

Prosimo, da se za podrobnejši potek dobro seznanite z izredno nazornimi avido-video navodili, ki so navedena v samem On-line sistemu in pisnimi navodili, ki jih boste našli v zgornjem meniju.